Gıda Güvenliği foto

Gıda Güvenliğine Genel Bakış

  • Eklenme, 12 Ekim 2020 Pazartesi
  • Etiketler : Gıda,Güvenliğine,Genel,Bakış,

Gıda Güvenliğine Genel Bakış
Ürün fiyatlamasında yeni yaklaşımlar, kalite ve ürün performanslarından taviz verilemez noktaya ulaşılması, sorunsuz hizmet anlayışının yerleşmesi, 'müşteri dostu' olmak önemli bir rekabet stratejisi olarak öne çıkması, mevcut bir müşteriyi kaybetmenin ve yeni bir müşteri kazanmanın ne kadar pahalı bir iş olduğunun anlaşılması, güven ve itibarın öne çıkması, yaratıcı yeni ürünler sunabilmek ve benzeri sorunlar rekabette tüm sektörlerde ağır baskı yaratmaktadır.

Müşterinin güvenli gıda talebi ve bu konuda ağır mevzuat şartları gıda sektörünü de aynı şekilde günümüzde değişen şartları anlamaya, piyasanın ihtiyaç ve beklentilerini daha iyi anlamaya, yenilikleri uygulayarak, teknolojik gelişmelere gecikmeksizin uyum sağlamaya mecbur bırakmaktadır.

Gıda güvenliği yönetim sistemini gıdanın amaçlanan kullanıma uygun olarak hazırlandığında ve /veya tüketildiğinde tüketiciye herhangi bir zarara neden olmayacağının kanıtı olarak tanımlayabiliriz.

Bu sistem gıda zincirindeki her işletmede planlanarak, uygulanarak, sürdürülerek ve gerektiğinde güncellenerek, ürünler kullanım amaçlarına göre tüketici için güvenli hale getirilerek ve yine gıda güvenliği ile ilgili konularda, gıda zincirinde yer alan tedarikçi, müşteri ve ilgili birimler ile etkin bir iletişim kurarak tesis edilebilir.

2005 yılına kadar bu ihtiyacı karşılamaya yönelik olarak tesis edilen ve belgelendirilen HACCP (Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike/Risk Analizi) yerini artık TS EN ISO22000 Gıda Güvenliği Yönetim sistemine bırakmıştır.

Yönetim sistemleri ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak ISO Organizasyonu tarafından oluşturulan Kalite, Çevre ve İş Güvenliği Yönetim sistemlerinde son revizyonlarında ortaya çıkan proses yaklaşımı, sürekli iyileştirme, müşteri odaklılık gibi kavramlar gıda güvenliğini de etkilemiş ve HACCP sistemine göre daha dinamik ve müşteri odaklı olarak gördüğümüz ISO 22000 standardı gıda sektöründe hızla yerini almıştır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi diğer yönetim sistemleriyle rahatlıkla entegre edilebilen ve proaktif yaklaşımı benimseyen ISO 22000 yönetim sistemi HACCP' de olduğu gibi üretim hatları / ürün grupları bazında belgelendirme imkanı sağlamaktadır.

Bununla birlikte HACCP standardını da içermesi HACCP uygulamalarında zorlanan tüm işletmeleri bu standart uygulamalarında da zorlamaktadır. Nitelikli personel istihdamı, ön gereksinim programlarının ihmal edilmesi, gıdada kontrol ve yetki karmaşasının devam etmesi, bir sistem tesis edilerek mucizeler beklenmesi, sistem yerine belgeye odaklı anlayışın hala sektörü etkilemesi ve buna bağlı haksız rekabet, vb. sorunların devam etmesi gıda güvenliği konusunda daha gayretli olmamız gerektiğini göstermektedir.

Gıda Güvenliği Makaleleri

Gıda Güvenliği

Gıda Güvenliği

Günümüzde eski usül gıda işleme ve tüketiciye sunma yaklaşımlarında gerek tüketicinin bilinçlenmesi gerekse ülkelerin gıda yasalarını “daha sağlıklı ve güvenli gıda üretme” doğrultusunda güncellemeler....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

ISO 22000 HACCP Prensipleri

ISO 22000 HACCP Prensipleri

ISO 22000 HACCP PrensipleriTehlike analizi yapılması( Kritik Kontrol Noktaları ) lerin belirlenmesiKritik Sınırların belirlenmesiKKN lerdeki kontrolün izlenm....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

İşletme Standart Operasyon Prosedürleri

İşletme Standart Operasyon Prosedürleri

 İşletme Standart Operasyon ProsedürleriPersonel ve Personel HijyeniSOP1: Çalışan sağlığı ve personel hijyeniSOP2: El yıkamaSOP3: Eldiven ve alet ekipman kullanımıSOP4: Du....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

Gıda Güvenliğine Genel Bakış

Gıda Güvenliğine Genel Bakış

Ürün fiyatlamasında yeni yaklaşımlar, kalite ve ürün performanslarından taviz verilemez noktaya ulaşılması, sorunsuz hizmet anlayışının yerleşmesi, 'müşteri dostu' olmak önemli bir rekabet stratejisi ....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

HACCP Tanımı Tarihçesi

HACCP Tanımı Tarihçesi

HACCP; "Hazard Analysis Critical Control Points (Tehlike Analizi Ve Kritik Kontrol Noktaları)" kavramının kısaltılmış halidir.HACCP, gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak uygulanan bir si....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

ISO 22000 Tarihsel Gelişimi

ISO 22000 Tarihsel Gelişimi

1959-1960 İlk çalışmalar, NASA'nın uzaya giden astronotların tüketeceği gıda maddelerinin güvenliğini garanti altına alacak sıfır hatalı program isteği,1963 Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) Codex ....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

ISO 22000 HACCP Faydaları

ISO 22000 HACCP Faydaları

Sağlıklı olmak, bir insanın en temel ihtiyacı ve hakkıdır. Gıda ürünleri ise sağlımızı en kolay etkileyecek etmenlerin başında gelir. Dolayısıyla gıda ürününün güvenliği, ürünü kullanan tüketicinin mu....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standardı

ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standardı

Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standardını geliştirmiştir. Resmi adı ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri  - Gıda Zincir....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

ISO 22000 Gıda Güvenliği

iso denetim

Gıda Güvenliği Terimleri

gıda güvenliği

HACCP Nedir

HACCP, gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak uygulanan bir sistemdir.

Gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının (personel hijyeni, donanım hijyeni, hammadde hijyeni, ortam hijyeni, vb.) belirlenerek bu şartların sağlanması, üretim ve servis aşamasında tüketici açısından sağlık riski oluşturabilecek nedenlerin belirlenebilmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması temeline dayanan bir sistemdir.

İletişim Formu
Teknik Destek
kapat
Sistem Belgelendirme Dept.
0216 572 4910 - 11