Gıda Güvenliği foto

ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standardı

  • Eklenme, 05 Ekim 2020 Pazartesi
  • Etiketler : ISO,22000:2005,Gıda,Güvenliği,Yönetim,Sistemleri,Standardı,

ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standardı
Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standardını geliştirmiştir. Resmi adı ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri  - Gıda Zincirinde Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar, olan ISO 22000:2005 uluslararası bir standarttır ve yiyecek, içecek sunumu (catering) ve paketleme firmaları dahil "tarladan sofraya" gıda zincirindeki tüm kuruluşları kapsayan bir Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin şartlarını tanımlar.

Güvenli gıda için sürekli artan bir müşteri talebi bulunmaktadır. Bu, birçok Gıda Güvenliği Standardlarının geliştirilmesine yol açmıştır. Gıda güvenliği yönetimi için artan sayıda ulusal standartlar karışıklığa neden olmuştur. Sonuç olarak uluslararası bir uyumluluğa ihtiyaç vardır ve ISO 22000 ile bu ihtiyacı karşılamayı hedeflemektedir.

Standard, gıda zinciri boyunca gıda güvenliğini temin etmek için, etkileşimli iletişim, sistem yönetimi, ön şartlı programlar ve HACCP planları vasıtasıyla gıda güvenliği tehlikelerinin kontrolü ve sürekli iyileştirme ve yönetim sisteminin güncellenmesi dahil kabul görmüş ana unsurları birleştirir.

ISO 22000:2005, gıda güvenliği konusunda yasal gerekliliklerin ötesine geçmek isteyen şirketler için gereklilikleri tanımlamak amacındadır.
ISO 22000 Kimler için?

Ekipman, paketleme malzemesi, temizlik malzemeleri ve katkı malzemeleri üreticileri gibi ilişkili kuruluşlar da dahil "tarladan sofraya" gıda zincirindeki tüm kuruluşlar için gerçek bir uluslararası standarttır. ISO 22000:2005 ayrıca ISO 9001:2000 gibi kalite yönetim sistemleri ile kendi gıda güvenliği yönetim sistemlerini birleştirmek isteyen tüm kuruluşlar içindir.
ISO 22000 faydaları

Gıda güvenliği yönetim sisteminizi ISO 22000:2005'in gerekliliklerine göre belgelendirmeniz kuruluşunuza aşağıdaki faydaları sağlayacaktır;

    Global gıda temini zincirindeki tüm kuruluşlar için geçerlidir.
    Gerçek bir global uluslararası standarttır.
    Ulusal standartlara uyum konusunda olanak sağlar.
    Mevcut perakende Gıda Güvenliği Standardları şartlarının çoğunu kapsar.  
    HACCP Kuralı ilkelerine uygundur.
    HACCP kavramlarının uluslararası iletişimini sağlar.
    Üçüncü taraf belgelendirmesi için çerçeve sağlayan tetkik edilebilir bir standarttır.
    Belirgin şartları olan tetkik edilebilir bir standarttır.
    Düzenleyiciler için uygundur.
    Yapı ISO 9001:2000 ve ISO 14001:2004 yönetim sistemleri maddeleri ile uyumludur.

Gıda Güvenliği Makaleleri

Gıda Güvenliği

Gıda Güvenliği

Günümüzde eski usül gıda işleme ve tüketiciye sunma yaklaşımlarında gerek tüketicinin bilinçlenmesi gerekse ülkelerin gıda yasalarını “daha sağlıklı ve güvenli gıda üretme” doğrultusunda güncellemeler....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

ISO 22000 HACCP Prensipleri

ISO 22000 HACCP Prensipleri

ISO 22000 HACCP PrensipleriTehlike analizi yapılması( Kritik Kontrol Noktaları ) lerin belirlenmesiKritik Sınırların belirlenmesiKKN lerdeki kontrolün izlenm....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

İşletme Standart Operasyon Prosedürleri

İşletme Standart Operasyon Prosedürleri

 İşletme Standart Operasyon ProsedürleriPersonel ve Personel HijyeniSOP1: Çalışan sağlığı ve personel hijyeniSOP2: El yıkamaSOP3: Eldiven ve alet ekipman kullanımıSOP4: Du....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

Gıda Güvenliğine Genel Bakış

Gıda Güvenliğine Genel Bakış

Ürün fiyatlamasında yeni yaklaşımlar, kalite ve ürün performanslarından taviz verilemez noktaya ulaşılması, sorunsuz hizmet anlayışının yerleşmesi, 'müşteri dostu' olmak önemli bir rekabet stratejisi ....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

HACCP Tanımı Tarihçesi

HACCP Tanımı Tarihçesi

HACCP; "Hazard Analysis Critical Control Points (Tehlike Analizi Ve Kritik Kontrol Noktaları)" kavramının kısaltılmış halidir.HACCP, gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak uygulanan bir si....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

ISO 22000 Tarihsel Gelişimi

ISO 22000 Tarihsel Gelişimi

1959-1960 İlk çalışmalar, NASA'nın uzaya giden astronotların tüketeceği gıda maddelerinin güvenliğini garanti altına alacak sıfır hatalı program isteği,1963 Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) Codex ....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

ISO 22000 HACCP Faydaları

ISO 22000 HACCP Faydaları

Sağlıklı olmak, bir insanın en temel ihtiyacı ve hakkıdır. Gıda ürünleri ise sağlımızı en kolay etkileyecek etmenlerin başında gelir. Dolayısıyla gıda ürününün güvenliği, ürünü kullanan tüketicinin mu....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standardı

ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standardı

Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standardını geliştirmiştir. Resmi adı ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri  - Gıda Zincir....

Devamını Oku

Eklenme, 04 Kasım 2012 Pazar

ISO 22000 Gıda Güvenliği

iso denetim

Gıda Güvenliği Terimleri

gıda güvenliği

HACCP Nedir

HACCP, gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak uygulanan bir sistemdir.

Gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının (personel hijyeni, donanım hijyeni, hammadde hijyeni, ortam hijyeni, vb.) belirlenerek bu şartların sağlanması, üretim ve servis aşamasında tüketici açısından sağlık riski oluşturabilecek nedenlerin belirlenebilmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması temeline dayanan bir sistemdir.

İletişim Formu
Teknik Destek
kapat
Sistem Belgelendirme Dept.
0216 572 4910 - 11